******

U sedamdesetom ajetu sure Furkan kaže se "…Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti."

Divnu iskru nade nam potpaljuju ove riječi u našim srcima.

Ovo je jedan od onih ajeta koji zatvaraju vrata izgovora pred svakim griješnikom, svakom čovjekom.S druge srane, ovaj ajet, ne samo da potpaljuje iskru nade, nego stvara cijeli svijet nadanja za svaku osobu, u svakom vremenu i okolnostima, nadanja u povratak k Bogu.On svima poručuje da će ponovnim povratkom svome Gospodaru, ne samo biti podaren Božiji oprost i milost, nego će nevaljala djela biti pretvorena u dobra.Allahu ekber

ezzzehra
Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.

11 komentara

  1. EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu…
    Da te nadopunim Tesfirom i insaAllah uz Allahovu pomoc”Tesfir moramo citati i znati” da bi Kur'anski ajeti prelazili nase grkljane sa pravilnim shvatanjem…

    70. ali onima koji se pokajui uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je;
    Uzviseni takodjer kaze: “ali onima koji se pokaju i uzvjeruu i dobra djela cine…”, tj. kaznit ce ga za one ruzne osobine koje je cinio, pa pominje: “ali onima koji se pokaju”, na dunjaluku se pokaju Allahu,
    “i uzvjeruju i dobra djela cine”, Allah, dz.s, ce , zaista, primiti njihovo pokajanje a to je ujedno dokaz za valjanost pokajanja ubice. Ovaj stav nije u suprotnosti sa onim koji je naveden u suri “En-Nisa” – “Zene”:
    “onome koji hotimicno ubije vjernika” (4:93), ovaj ajet, iako je objavljen u Medini, izricit je i odnosi se na onoga koji se ne pokaje, jer je ajet koji se odnosi na onoga koji se pokaje naveden u suri “Et-Tevbe” – “Pokajanje”, a Uzviseni veli:
    “Allah nece oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostit ce manje grijehove od toga, kome On hoce…” (4:48)
    Vezano za rijeci Uzvisenog:
    “Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promijeniti, a Allah prasta i Milostiv je” postoje dva stava. Ispravniji je taj da se ta prosla ruzna djela preinacuju u dobra djela samim iskrenim pokajanjem, a to je stoga jer sve cega se sjeti pokajnik vezano za proslost i pokaje se, konstatuje da se sve vraca Allahu i zatrazi oprosta, preinacuje se u pokornosti iz ovog razloga .
    A na Sudnjem danu, ako mu i budu zapisana ova djela, nece mu stetiti, te ce se u njegovoj knjizi pretvoriti u dobro kao sto je to potvrdjeno i u sunnetu a i u predanjima prvih generacija – selefa, Allah bio zadovoljan sa njima.
    Imam Ahmed prenosi od Ebu-Zerra, r.a., koji kaze: “Allahov Poslanik s.a.v.s rekao je: /377/ ‘Znam posljednjeg stanovnika Vatre koji ce izaci iz nje, a i posljednjeg stanovnika Dzenneta koji ce uci u njega. Dovest ce neki covjek pa ce mu reci: ‘Otklonite od njega velike grijehe i izbrisite mu male grijehe!’, pa ce biti upitan: ‘Toga dana ucinio si tako i tako, a toga dana tako i tako?’, pa ce reci: ‘Da.’, i nece moci nista negirati. Bit ce mu receno: ‘Za svako lose djelo tebi je upisano dobro djelo’, a on ce reci: ‘O Gospodaru moj, ucinio sam stvari koje ne vidim upisane ovdje!'” Prenosilac je dodao: “Pa se Allahov Poslanik, s.a.v.s., nasmija tako da su mu se jasno vidjeli zubi.” Ovaj hadis prenosi samo Muslim.
    Hafiz Kasim et-Taberani prenosi od Ebu-Malika el-Esarija koji kaze: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaze: /378/ ‘Kada covjek zaspi, melek kaze sejtanu: ‘Daj mi tu tvoju knjigu koju drzis.” On ce mu je dati pa ce melek za svako dobro djelo zapisano u svojoj knjizi izbrisati deset losih djela na tom listu kod sejtana i upisat ce ih kao deset dobrih djela. Kad neko od vas krene da spava, neka prouci trideset tri puta: ‘Allahu ekber!’, neka prouci trideset cetiri puta: ‘Elhamdulillahi!’, neka prouci trideset i tri puta: ‘Subhanallahi!’, to je ukupno stotinu puta.” Et-Taberani prenosi od Ebu-Ferve da je dosao Bozijem Poslaniku i upitao ga: /379/ “sta mislis za covjeka koji radi samo grijehe i ne propusta ni veliku ni malu priliku da ih cini, ima li on mogu}nost da se pokaje?” On odgovori: “Jesi li se predao i primio islam?”, a ovaj rece: “Da”, a zatim Poslanik kaza: “cini dobra djela a ostavi se losih djela, pa ce ti Allah, dz.s., sva djela uciniti dobrim”, a on opet upita: “I moje nevjerstvo i vjerolomstvo, nemoral i porocnost?” Poslanik rece: “Da, tako sve dok potpuno ne isceznu.”

    Jazak Allah Khayren

  2. Selamun alejkum duso draga:)
    Ilahi ente maksudi ve ridake matlubi! Moj Boze,Ti si moj cilj,a ono za cim tragam je Tvoje zadovoljstvo! -ovo bi trebalo da nam bude kao jedan dio tijela da nas podsjeca sta nam je to cilj na ovom dunjaluku.Pa kad se sazivimo sa ovim i zivimo po ovoj paroli ,tek onda se mozemo nadati Allahovoj milosti da ce nas uvesti u dzennet.Vallahi se vise uzdam u Njegovu milost nego u svoja djela,a opet se nadam oprostu s Njegove strane jer ja sam praska na ovom svijetu koja je ovisna o Njemu.

  3. povratkom svome Gospodaru—-mislim Rijade da sam ovdje sve rekla(ne moram crtati),tevba, tevba, tevba.Allah je Milostiviji od nas.U svakom slučaju hvala na dopuni, nisam primjetila da trebam išta brisati :)i alejkumu selam na kraju 🙂
    Alejkumu selam draga hanumice, ovaj dio ajeta me i nagnao da kažem da smo bez Njegove Milosti IZGUBLJENI.Ovaj ajet je dokaz Njegove bezgranične Milosti.A ja volim ajete koji govore o milosti, da bi pored straha osjetila i ljubav prema Njemu,Uzvišen je On.svako dobro ovom lijepom džematu.

Komentariši